Tuesday, 3 January 2017

Alhamdulillah, suami saya SEMBUH 100% PARU-PARU BERAIR!


Pernah tak sahabay-sahabat Yam mendengar tentang penyakit paru-paru berair atau pneumonia? Secara ringkasnya, Pneumonia adalah jangkitan kuman sama ada virus, bakteria atau fungus pada paru-paru. Apabila seseorang menghidap pneumonia, dia mengalami masalah sukar bernafas, sakit dada, batuk teruk (sama ada berkahak atau tidak) serta demam panas. 


penyakit paru-paru berair terjadi apabila berlakunya pengumpulan cecair yang berlebihan di dalam paru-paru.  Pneumonia biasanya disebabkan oleh jangkitan kuman bakteria dan virus, tetapi ia juga boleh terjadi akibat dari tindakbalas kimia atau fizikal
Pneumonia berlaku bila alveoli, iaitu gelembung udara yang berkerja untuk penukaran gas oksigen dan karbon dioksida di dalam paru paru mengalami keradangan hingga dipenuhi lendir. Akibatnya pertukar gas gas terjejas dan pesakit akan mengalami simptom pnemonia seperti batuk berkahak yang teruk, sakit dada, demam dan susah bernafas.Pneumonia adalah penyakit yang merbahaya dan boleh menyebabkan kematian kepada pengidapnya terutama kepada warga tua atau kanak-kanak di bawah usia 5 tahun sekiranya ianya tidak dirawat dengan segera. Penyakit ini boleh disahkan melalui xray atau melalui ujian kepada sample kahak daripada pesakit.

Sistem Pernafasan
Sistem pernafasan kita bermula dari hidung dan mulut, di mana udara disedut masuk dan dihembus keluar. Saluran udara dari hidung dipanggil nasofarinks, manakala saluran udara dari mulut pula orofarinks. Kedua-dua saluran ini bertemu dan bersatu menjadi larinks.

Orofarinks (saluran udara dari mulut) juga membawa bahan yang ditelan seperti makanan, air dan air liur. Semua bahan ini perlu masuk ke esofagus sebelum sampai ke perut.

Larinks kita dilindungi satu 'pintu' yang dipanggil epiglotis. Pintu ini menghalang kemasukan bahan yang ditelan daripada memasuki larinks dan sampai ke paru-paru.

Dari sini larinks bersambung ke trakea yang bercabang dua (dipanggil bronkus kiri dan kanan) dan di hujungnya ada banyak lagi cabang kecil. Di setiap hujung bronkus kecil terletak paru-paru yang membabitkan kantung udara kecil. Di sini berlaku pertukaran oksigen dan karbon dioksida ketika kita bernafas.

Sistem pernafasan kita adalah steril, iaitu bebas daripada kuman. Ia juga ada beberapa 'barisan pertahanan' untuk memastikan sistem pernafasan sentiasa bersih.

Yang pertama ialah bulu hidung yang berfungsi sebagai penapis untuk menghalang partikel besar masuk ke saluran pernafasan.

Kedua ialah epiglotis. Seperti diterangkan di atas, ia umpama pintu untuk menghalang kemasukan bahan yang ditelan ke dalam saluran udara. Apabila ada bahan 'tersesat' masuk, kita batuk atau bersin secara automatik untuk menolak keluar bahan 'sesat' tadi.

Ketiga ialah kelenjar liur yang menghasilkan air liur. Ia memerangkap habuk dan mikro organisma berbahaya. Di dalam saluran pernafasan kita juga ada rerambut halus dipanggil silia, yang bertugas sebagai 'penyapu' untuk membersih dan menolak kekotoran terperangkap ke luar. Mekanisme ini dipanggil sistem pembersihan mukosiliari.

Jadi, apabila ketahanan sistem pernafasan (termasuk refleks batuk dan sistem pembersihan mukosiliari) kita lemah, mikro organisma berbahaya boleh masuk dan menyebabkan keradangan pada paru-paru.

Selain itu, kita boleh mengalami pneumonia jika sistem imun badan lemah dan tidak mampu menghalang kuman (daripada jangkitan yang terhasil akibat menyedut aerosol, menelan lendir atau rembesan mulut dan farinks) memasuki saluran pernafasan dan paru-paru.

Kemerosotan pertahanan badan biasanya berlaku pada pesakit kencing manis (terutama jika tidak terkawal), kanser, buah pinggang kronik, strok atau individu yang mengalami kerosakan sistem pertahanan paru-paru.

Contohnya pesakit strok mudah mendapat pneumonia kerana refleks batuk mereka menjadi lemah dan perokok pula biasanya ada masalah pada sistem pembersihan mukosiliari. Bagaimanapun, pada perokok, keberkesanan sistem ini kembali normal jika berhenti merokok.

Tanda dan Gejala


Baik jangkitan dalam komuniti atau di hospital, gejala yang dialami pesakit adalah lebih kurang sama seperti :


  • demam panas (39° Celsius)
  • batuk, sama ada berkahak atau tidak. Jangkitan bakteria boleh menyebabkan kahak berwarna coklat atau nampak berkarat. Kadangkala pesakit alami batuk berdarah
  • mengalami masalah pernafasan (sesak nafas, nafas pendek)
  • dada terasa ketat (sukar bernafas)
  • sakit dada
  • tiada selera makan
  • sakit kepala


Gejala yang disenaraikan di atas bersifat umum dan biasa berlaku setiap kali kita demam. Adalah disarankan pesakit meminta doktor menjalankan ujian lanjut jika demam dan batuk masih tidak berkurang selepas tiga atau empat hari mengambil ubat.

Dinasihatkan agar jangan suka bertukar doktor, daripada A ke B apabila didapati masalah kesihatannya tidak berkurang. Cara yang baik ialah bertemu semula doktor sama supaya ujian selanjutnya boleh dijalankan kerana dia ada rekod kesihatan anda.


Paru Paru Berair Kembali Normal Dengan Pengambilan Vivix

Pada kali ini Yam nak berkongsi kisah kesyukuran seorang isteri apabila suami yang disahkan oleh Doktor menghidap paru-paru berair akhirnya sembuh 100% dengan pengambilan Vivix.Tahun lepas suami saya ditahan wad kerana doktor suspek suami saya pengidap TiBi disebabkan batuk yang teruk dan mengalami demam panas. Alhamdulillah selepas menjalani ujian keatas kahak, suami saya bebas Tibi..

Namun, apa yang merungsingkan dan menyedihkan saya hati seorang isteri yang sarat mengandung 8 bulan ialah apabila keputusan X-ray keluar, Doktor bagitahu yang Paru-paru suami saya terkena jangkitan kuman (Pneumonia).

Lepas tu, saya bertanya pada Mariyam, rawatan yang terbaik untuk merawat jangkitan kuman ini. Masa tu, Mariyam terus cadangkan pada saya Vivix. Dan tanpa berlengah, saya terus order vivix. Apa yang menakjubkan saya, KESAN VIVIX SANGAT CEPAT DAN MENGUJAKAN. Cukup 1 botol, Allah izinkan suami saya sembuh 100% dengan Vivix. Alhamdulillah.. Syukur sangat-sangat jumpa Vivix ni..Anda ingin mencuba Vivix dan dapatkan panduan pemakanan yang betul? Terus contact Yam yer (013 902 0247). Insyallah, Yam sedia membantu.. ^^,

Salam Sayang,
Solehah Mariyam Sa'ari :)
Contact Info:
FB : https://www.facebook.com/solehahmariyam
ID Solehah Mariyam : 961720
Whatsapp : 013-9020247

No comments:

Post a Comment