Monday, 20 March 2017

Saya sangat bencikan Supplement!


Disini Yam nak ceritakan kisah seorang yang sangat bencikan supplement dan bagaimana tetiba ia berubah menjadi cintakan shaklee.. Jom kita ikuti kisah Norsyafiqah Norazman. Lulusan development Economics and Human Resource, Bekas Pelajar Graduan Universiti Islam Antarbangsa Malaysia.

Fiqa dulu seorang yang sangat anti-supplement. Bukan sebab pendapat supplement tu tak bagus. Tapi sebab takut nak telan tablets, capsules or apa-apa yang kena telan tu lah. Kemudian, sangat takut dengan side effects. Masa tu tau kewujudan Shaklee, tapi takde hati nak mengenali.

Lepas umur dah masuk 25, fiqa dah mulai sedar bahawa badan kita sangat perlukan supplement. Tapi masa tu just ambik supplement yang boleh minum je. Takde pil yang telan-telan ni. Fiqa ambik Pati Prune tu.

Sampai lah Fiqa pregnant, still kena paksa ambik. Last2 sepanjang pregnancy, makan pati delima je.

Cukup 10 bulan, on the due date ditakdirkan czer. Disebabkan masa tu dah 3 minggu still lemah & takde perubahan. Luka tak baik lagi, Mak mertua Fiqa pun paksa ambik Shaklee atas cadangan adik bongsu dia lah. Adik Mak mertua tu doctor, so Mak mertua & husband consult dengan dia apa yang fiqa perlu ambik. Dorang pun belikan lah dan  paksa makan. 

Lepas seminggu, fiqa dah boleh jalan & ikut hantar anak pergi klinik untuk checkup sebulan. Yg paling fiqa seronok, susu tiba-tiba ada. 3 minggu susu takde, diaper anak kering kalau fiqa tak bagi susu formula. Lama kelamaan anak Fiqa dah mulai boleh menyusu secara sepenuhnya.

The magic thing about Shaklee is, the tablets sangat senang nak telan. Bertepatan lah dgn formulasi easy to swallow tu. Shaklee tak tipu! Haha 

Masa tu lah Fiqa kenal Shaklee...& terus fall in love. Terus jadi orang yang boleh terima supplement sebaiknya. Tapi terima Shaklee je lah.                        

 Macam Mana Boleh Terlibat dgn Shaklee?

Masa pregnant dulu, morning sickness terlalu teruk. Sampai terdampar kat tempat tidur dan tak buat apa2. Jadi terpaksa lah hantar surat resign 24 hours notice. 

Fiqa seorang yang berdikari dari kecik. Bila hidup bergantung pada husband 100%, Fiqa jadi tak senang, walaupun sebenarnya husband tak berkira pun.

Sepanjang-panjang pregnant tu Fiqa rasa stress sangat. Sebab dah biasa bekerja dan dah biasa ada duit sendiri masuk dalam account bank.

Bertahanlah hati ini sampai lah habis berpantang. Dah habis berpantang tu, berbolak balik hati ni nak cari kerja. Walaupun hakikatnya sebenarnya husband Fiqa pun nak suruh duduk rumah jaga anak. Sebab dia taknak anak dibesarkan dgn tangan orang lain. Yelah, bekas motivator kan. Dia dah jumpa ramai sangat anak bermasalah yang buntu kasih sayang mak ayah. Dia taknak benda sama jadi kat anak dia. Dia tukar kerja untuk ada masa dgn family, now its my turn pulak untuk berkorban jugak.

Kebetulan masa yang sama, dah sampai masa untuk next topup supplement. Fiqa pun carilah Pengedar Shaklee.  Terjumpa lah Shima, Cucu warga empayar iRich. Lepas tanya harga semua. Shima tanya, taknak jadi ahli ke since fiqa pun suka sangat dgn ESP tu. 

Bila difikir balik yang fiqa tengah takde kerja. Tapi hati meronta-ronta nak ada income sendiri. Why not fiqa buka hati untuk online business. Boleh jaga anak kat rumah jugak. Tak perlu hantar pengasuh.

Fiqa pun tanya husband dan.... husband setuju. Kat situ lah fiqa buka big step utk masuk dunia ni. Alhamdulillah.


Di sini lah fiqa sekarang. Fulltime housewife, part timer SID. :)

Untuk pengetahuan semua, Fiqa dulu yang bencikan supplement kini dah jadi pakar untuk permasalahan skin care.. Fiqa buat kajian yang lebih mendalam  tentang permasalahan kulit, jenis dan produk yang bersesuaian. Jika anda ada masalah yang berkaitan kulit sangat sesuai untuk jadkan fiqa sebagai perunding kesihatan anda.


Nama: Norsyafiqah Norazman
Shaklee ID: 1237150
No Tel: 013-387 1296
FB Link: FB Fiqa



Salam Sayang, 
Solehah Mariyam Sa'ari.

No comments:

Post a Comment