Tuesday, 11 July 2017

SELERA MAKAN ANAK BERTAMBAH! TIADA SEMBELIT LAGI






Pagi ni Alhamdulillah rasa lega sikit sebab Fatinpun dah makin sihat, seminggu jugak dia selsema.. Dah lama tak jadi gini..
Fathin dan Zinnirah ni dulu antara yang paling kerap dan mudah terkena Demam, selsema batuk jika bermain dengan kanak-kanak yang tak sihat 😔

Yam nak berkongsi sedikit pengalaman yam sebagai seorang ibu pada 2 anak dara kecil ni. Benda paling susah dan agak mencabar bagi Yam terhadap anak-anak ni ialah bila mana anak susah nak makan! Jenis memilih ! Jenuh pujuk rayu..huhu
Zinnirah ni yesss sangat memilih. Dulu kan dia ni susah sangat nak makan tau. Pedas sikit tak mau, Keras sikit tak mau, rasa tak sedap jer tak mau.. Yam hari-hari dia request "ummi, kakak nak Nasi Ayam, Nasi Arab, Nasi goreng cina, Nasi Planta, Nasi tomato dan Nasi sup ayam" aish... semua nasi berperisa..
Tapi fathiin yess dia kuat makan! Perutpun buncit!hehe tapi dek kerana mulut kecik, dia makan 1jam memang tak habis-
habis..haha😂 yang pasti susu ibu tak pernah miss. Cara pujuk yang simple cium muka ummi then peluk, baca doa(bismillah siap-siap) Da tau da hint dia.. kekeke
.
Oh ya, Apa yang Yam perasan, masa Fathin tak sampai setahun dulu, Yam belikan MEALSHAKES untuk Zinnirah. Apa yang yam perhatikan dekat dua beradik nih, perkembangan lepas consume Mealshakes, Alhamdulillah selera makan makin bertambah !
Ai...kalau tak, dulu kuruh kering lagi.. tulang rusuk memang nampak oii. beratpun naik 100-200gram sahaja setiap bulan
.
Legaaa tengok bila anak mulai senang nak makan.
Bila fathin atau Zinnirah demam, selsema je rasa risau sangat bila dia tak makan. So macam biasa, yam bagi ja dia ratah Mealshakes dan Nutriferon. Hari-haripun tak pa nak.. Ummi sanggup.. 
bak kata Zinnirah, "Mealshake best macam Aiskrimlah ummi"
Alhamdulillah, selera makan time demam masih ada. Ummi nak acik, ummi nak ni... Ibu mana yang tak lega kan? 😊
Rutin harian yam hari-hari. Pastikan Zinnirah dan Fathin ambil Mealshakes, Nutriferon,dan Omega tanpa SKIP.
Jadi, meh la try bagi Mealshakes dekat anak-anak. Yam memang suka suggestkan dekat customer Yam yang kalangan ibu-ibu bagi mealshakes. Alhamdulillah banyak dapat feedback best-best.
Oh ya, 15 Kebaikan mealshake untuk kanak-kanak yang ibu patut tahu adalah:
-Atasi Sembelit
-Kurangkan Ekzema
-Untuk Tumbesaran
-Untuk Perkembangan Minda
-Untuk Tingkatkan Selera Makan anak
-Nutrisi Lengkap untuk Anak yang dah berhenti susu ibu
-Untuk Anak kekal aktif dan bertenaga
-Sebagai perlindungan jangkitan penyakit kepada anak-anak
-Meningkatkan berat badan anak
-Membantu anak fokus
-Membantu kurangkan kekerapan asthma
-Mengatasi masalah sembelit pada anak
-Membantu menurunkan berat badan anak yang obesiti
-Ambil semasa sarapan meningkatkan kecergasan seawal pagi
-Supplement yang sangat mudah disediakan, boleh dicampurkan ke dalam bijirin atau susu
Nak yam bantu consult?
Just Whatsapp yam..
www.wasap.my/60139020247/MariyamiRich

Ha..tengok Fathin dan Zinnirah, Abaikan wajah kami yang ngada-ngada..hehe






Salam Sayang,
Solehah Mariyam Sa'ari :)
Contact Info: 
FB : https://www.facebook.com/solehahmariyam
ID Solehah Mariyam : 961720 
Whatsapp : 013-9020247



Friday, 2 June 2017

Kisah Cinta Saya

Sofiatusshahirah binti Saliman


Kisah sofia bermula dengan Herblax dan Lecithin. Sofia ambil supplement ni untuk melawaskan pembuangan . Eh, tiba-tiba terkurus, perut pula kempis. Best sangat-sangat. :)

Lepas sebulan teringin mencuba krim herbal bland . Sofia Beli lagi .Bagi Sofia Krim sapu sapu yang paling berkesan herbal blendlah buat sofia. Jerawatpun takut nak muncul dh . Masa ni sofia belum SID (Pengedar Shaklee) lagi .

Bermula pertemuan sofia dengan coordinator mariyam atau lebih dikenali sebagai kak yam mummyyam kesayangn . Maka Bermulalah salam perkenalan bersama kak yam dengan lebih mendalam tentang supplements shaklee . April 2017 sofia sah menjadi SID.

Dah jadi SID ni, sofia beli set kesihatan untuk mak abah serta Set kehamilan untuk kakak dan abg ipar . Mereka semua sofia dah shaklee kan . Nampak kesannya . Mereka sihat hati sofia pun senang .

Banyak yang best dengan product shaklee. Beli je dapat bonus . Siapa nak bagi bonus free selain shaklee? Kita sendiri beli supplements dapat bonus, serius best kan . Dah banyak produk sofia ambil sebelum ni habis duit mcm tu je . Hmm kesan? Jangan cerita lah takde perubahan .

Sofia tak pernah consume Soya ESP lagi tapi dah tertarik dengan ESP . Sebab Sofia ada baca ESP adalah penawar untuk gastric . Sofia start beli ESP sebab sofia ada gastric memang suka dengan rasa vanilla dia . Kali dua jatuh cinta lagi dengan ESP . Lepas consume selama seminggu sofia cuba buat masker . Masa buat masker ESP sekali lagi sofia jatuh cinta best sangat sangat ESP . Serius sangat membantu . Hari demi hari Gastric sofia dah mula hilang . Eh eh muka sofia pula rasa lembut je mcm pegang kulit baby .. yang syiok tu ESP buat sofia KURUS . Siapa taknak kurus kan hehe . ESP oh ESP

Dalam masa yg sama sofia consume vit-c . Vit-c sangat-sangat memenuhi keperluan harian sofia yang dulunya sofia selalu demam tak sihat badan . Selepas consume vit-c hari hari sofia dipenuhi dengan keceriaan . Nak buat apa pun senang sebab badan rasa ringan je .

Syukur sangat dalam usia muda mcm ni dah jumpa supplements shaklee . Kini, Hari-hari sofia dipenuhi dengan keceriaan rasa berbaloi sebab jumpa shaklee .

"Syukur itu lebih SUKAR dari SABAR"

Leaders selalu pesan tak ada yang mustahil dalam shaklee. Now sofia tengah fight untuk rank up Supervisor. Doakan sofia ye semua . Sofia fight sebab  BIG WHY sofia adalah mak abah . BIG WHY sofia adalah masa depan sofia .

Sofia dah rasa kesannya kerana setiap supplements shaklee ada kelebihannya yang tersendiri. Banyak tiba-tibanya dalam shaklee ni tau . Sofia jual sofia makan. Sofia harap sangat sangat ada ramai lagi yang boleh sofia shaklee kan dia .

Awak ada masalah kulit kusam? Masalah gastric? Masalah kurang sakit-sakit sendi? Selalu demam atau selesema?? Ada masalah kesihatan lain ? Atau inginkan kediaman yang bersih, wangi dan sihat boleh terus contact sofia. Nak  success dalam bisness dengan sofia dalam shaklee ?

Fb:Iera Sofia
Blog: beautymisssofia.blogspot.com

WhatsApp: 011-33325518

Thursday, 1 June 2017

Hilangkan Tosil dengan cara yang berkesan

contoh tonsil di tekak 


Assalamualaikum semua.. Hari ini yam nak berkongsi info dan cara nak hilangkan tosil dengan cara yang berkesan. Sebagaimana yang kita tahu tonsil ni sering melanda kanak-kanak tapi orang dewasapun ada juga tau. Serious yam nak bagitau, bila dah ada tonsil ni, badan akan selalu rasa tak sihat. Sangat mengganggu sesi persekolahan kanak-kanak dan kerja seharian.

Oh ya, sebenarnya Apa itu Tonsil? 
 

Tonsil ni adalah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang penting untuk bertindak melawan penyakit. 


Ha.. Terdapat 3 jenis tonsil yang terdapat di rongga mulut kita: 
Adenoids – tonsil yang terletak di belakang hidung
Lingual tonsils – tonsil di belakang lidah
Palatine tonsils – tonsil di tekak (macam dalam gambar yam tunjuk kat atas tu)


Apa itu radang tonsil? 


Tisu limfoid adalah sebahagian daripada sistem kelenjar limfatik diseluruh tubuh dan kawasan usus yang boleh membengkak sekiranya ada jangkitan. Sebagai contoh kelenjar limfatik di leher, boleh membengkak sekiranya terdapat jangkitan di dalam mulut misalnya. Pembengkakan ini adalah reaksi kepada jangkitan untuk menghasilkan lebih banyak sel untuk melawan penyakit. 



Oleh itu, apabila terdapat jangkitan di dalam tekak, sebagai salah satu sistem limfatik, tonsil ini akan menjadi bengkak dan menjadi radang yang disebut tonsilitis atau radang tonsil. 



Ok, Apa punca penyebab terjadinya tonsil ni? 



Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga. masa anak yam kena jangkitan bakteria streptococcus ni dulu yam cukup takut..huhu



Oh ya, di sini yam listkan beberapa Gejala sakit Tonsil ni: 
1. Sakit tekak yang kadang-kadang teruk 

2. Tidak boleh menelan atau sakit bila menelan 
3. Demam yang kadang-kadang sangat tinggi 
4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan 
5. Suara garau atau hilang suara 
6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher 
7. Mulut berbau busuk 
8. Berdengkur waktu tidur 


Biasanya sakit tosil ni berlaku  dalam umur 3 tahun ke atas. Paling kerap bagi kanak-kanak berumur di dalam sekitar  5-15 tahun. ha, bila umur gini, memang menggangu sessi persekolahan, biasanya anak-anak ni  terpaksa mengambil cuti panjang daripada persekolahan sebab sakit tosil ini. Bila tinggal waktu belajar, secara kasarnya anak-anak akan ketinggalan di dalam pembelajaran. 




Kalau yam memang yam bagi vitamin terbaik dari Shaklee iaitu Vitamin C dan nutriferon NutriFeron.. Ok yam ceritakan sedikit tentang vitamin c dan nutriferon ya. 



Kelebihan Vitamin C


Vitamin C dari jenis vitamin larut air ini sebenarnya mempunyai pelbagai fungsi lain selain dari memastikan kulit cantik. Antara kepentingannya: 
  • Bertindak sebagai barisan pertahanan sel tubuh untuk memerangi radikal bebas yang menyerang sel-sel badan (dalam air), Vitamin C menjadi barisan hadapan untuk radikal bebas yang menyerang dalam lemak. Radikal bebas ini didapati daripada asap rokok, asap kenderaan, asap dari persekitaran — bayangkan betapa banyaknya musuh sel kita hari ini! Meningkatkan tindakbalas imun. — orang yang selalu rasa nak demam, sebaiknya meningkatkan pengambilan Vitamin C sama ada dari makanan atau supplemen. 
  • Membantu penyembuhan luka. Vitamin C (dan vitamin lain) berfungsi sebagai pasukan penyelamat yang saling membantu untuk memastikan tubuh sentiasa dalam keadaan baik. Kekurangan salah satu nutrien akan menyebabkan ketidakseimbangan dalam badan lalu menjadikan tubuh kurang efektif. Membantu meredakan demam/selsema. 
Kebaikan NutriFeron Shaklee pula..

NutriFeron adalah produk Shaklee yang dihasilkan bertujuan untuk ‘boost’ sistem perlindungan imuniti tubuh – interferon. Interferon adalah sejenis protein yang dihasilkan oleh tubuh kita untuk melawan virus, sekaligus mengelakkan virus tersebut ‘membiak’ dalam tubuh kita. 

  • NutriFeron adalah inteferon semulajadi di dunia yang dipaten oleh Shaklee dan tidak dijual di kedai biasa. 
  • Ia dihasilkan daripada ekstrak 4 tumbuhan (biji labu, bunga sunflower, honeysuckle jepun dan biji plantagi) yang mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh. 
Ok, Pasti kita tertanya-tanya Apa gunanya interferon ni? 
  • Meningkatkan sistem imun dalam masa 3 hari. Interferon mampu meransang dan meningkatkan secara keseluruhan sist. Imun tubuh. Melindungi dari influenza. Melindungi dengan berkesab drpd virus, microb termasuk selesema, flu, alergi dan influenza Meringankan stress dan kelesuan. 

Tapi... kenapa kena pilih NutriFeron Shaklee? 
  1. Ia membantu meningkatkan kadar interferon di dalam badan secara semulajadi – Saintis telah mengenalpasti interferon sebagai satu faktor penting penyumbang kepada sistem imunisasi yang sihat. Nutriferon adalah satu-satunya supplemen tambahan yang dihasilkan oleh US oleh Pakar Imunisasi yang menjumpai interferon.
  2. Ia dihasilkan oleh pakar imun, Dr. Yasuhiko Kojima, immunilogist dunia yang terkenal yang telah menemui interferon pada tahun 1954. Beliau telah membuat penyelidikan selama 40 tahun bagi mencari sebatian semulajadi untuk merangsang pengeluaran interferon dalam badan kita. Nutriferon Shaklee adalah satu-satunya supllemen perlindungan di US.
  3. Campuran interferon yang dipatenkan – elemen tumbuh-tumbuhan penggalak. Nutriferon mempunyai MACH, 1 campuran interferon daripada ekstrak tumbuhan yang telah dipatenkan formula ekslusif yang mengandungi ekstrak labu, ekstrak safflower, ekstrak benih Asian Plantain dan ekstrak Japanese Honeysuckl.
  4.  Di sokong oleh 4 kajian klinikal ke atas manusia, Ujian klinikal ini mengesahkan kesihatan luarbiasa dan sokongan imunisasi hasil manfaat daripada campuran ekstrak proprietari yang ditemui di dalam Nutriferon.
  5. Formula ekslusif dilindungi oleh 3 paten – Nutriferon disokong oleh 3 paten dan hanya boleh didapati melalui Shaklee dan Independent Distributor Shaklee sahaja. Formula yang unik dan berpaten ini hanya ekslusif di Shaklee.
  6. Ia dibuat menurut sistem piawaian kualiti yang terbaik. Ia telah melalui ujian sistematik yang ketat untuk keselamatan, kesucian, potensi & prestasinya. Oleh itu tuan/puan, jika anda seringkali selesema dan demam, nutriferon adalah sgt sesuai utk mencegah sebelum ianya berlarutan. Lebih2 jika tuan/puan sering outstation, nutriferon memang sgt berkesan, mudah dibawa dan selamat untuk diambil. 


Salam Sayang,
Solehah Mariyam Sa'ari :)
Contact Info: 
ID Solehah Mariyam : 961720 
Whatsapp : 013-9020247

Monday, 20 March 2017

Si Kurus berkolestrol Tinggi



Bismillah..Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang.

Bersyukur ke hadrat ilahi kerana Allah masih meminjamkan Cik Pija nafas di bumi Allah ini.Alhamdulillah.

Sebelum Cik Pija kongsikan #KisahShaklee Cik Pija ni bolehla kiranya Cik Pija perkenalkan diri Cik Pija ni dulu ye:)

Nama diberi : Nur Hafizah bt Mat Daut
Nama Manja : Cik Pija Ohsem
Umur : 27 tahun
Status : Sudah berkahwin dan mempunyai seorang cahayamata yg comel
Pekerjaan : Pembantu Tadbir di Company Swasta.

Ok Kisah Shaklee Cik Pija bermula apabila Cik Pija disahkan oleh doktor kolestrol tinggi,(7.50) kalau tak silap Cik Pija masa tu!

Terkejut Cik Pija bila doktor bagitaw result kolestrol Cik Pija,Cik Pija tergerak hati nak buat test kolestrol sebab Cik Pija perasan dekat muka dan leher Cik Pija naik biji-biji kolestrol.

Lepas ja doktor bagitaw side effect kalau kolestrol tinggi tu boleh menyebabkan maut kalau tak terkawal,terus Cik Pija cari suppliment untuk kawal kolestrol Cik Pija ni!

Terus Cik Pija teringat kawan Cik Pija sorang ni ada jual Suppliment Shaklee!Terus pm nak cuba set kolestrol!

Cik Pija try lecithin dan Alfafa.Alhamdulillah lepas consume 2 produk tu Cik Pija perasan Biji-biji kolestrol tu makin pudar dah hilang!Dalam hati,uish best jgak Shaklee ni!

Terus terdetik di hati Cik Pija "why not cuba buat bisness dengan Shaklee" sebab aku dah rasa "Shaklee Effect "!

Aku nak bantu orang yang ada masalah macam aku dengan shaklee!Bulan pertama Cik Pija join Cik Pija dah berjaya buat Sales dan dapat rasa bonus RM75!

Wah!siapa nak bagi free2 RM75 tengah2 bulan ni kan? Untung runcit dapat,bonus pun shaklee bayar setiap bulan tanpa gagal!

Dari situ lah Cik Pija mula serius dan FOKUS buat bisness Shaklee!Cik Pija buat "Part Time" ja taw bukan "Full Time".Tiap2 bulan Cik pija dapat rasa bonus dari 2 angka hingga ke 4 angka sekarang!

Selepas ja Cik pija Rank Up "SUPERVISOR" bulan JANUARI lepas,dan dapat rasa income 4 angka,Cik Pija mula berani berimpian dan pasang cita-cita dalam Shaklee!

Cik Pija nak berjaya sampai ke tangga "MASTER COORDINATOR " dimana anggaran pendapatn sebulan mencecah 6angka!

Cik Pija bukan mata duitan!Tapi apa yang membuatkan Cik Pija kuat ialah ANAK DAN SUAMI CIK PIJA!Cik Pija ni Wife and Mum PJJ! Suami dan anak di Kedah dan Cik Pija di Petaling Jaya!

Sebab 2 orang Hero nilah Cik Pija berjuang!Cik Pija nak Money Freedom dan Time Freedom!Cik Pija nak berhenti kerja dan spend time dgn anak dan suami!Cik
Pija nak besarkan anak-anak Cik Pija dengan tangan Cik Pija sendiri.

Cik Pija nak uruskan rumahtangga Cik Pija sendiri!Cik Pija nak jadi Surirumah yang Berjaya dan Jutawan!

Cik Pija nak bagi duit dekat mak ayah Cik
Pija setiap bulan.Cik Pija nak supply suppliment dekat mak ayah tiap-tiap bulan tanpa gagal!Cik Pija nak orang yg Cik Pija sayang sihat dan happy!

Cik Pija nak tengok lebih ramai surirumah yang berjaya dan ada income sendiri tanpa mengharapkan duit dari suami!

Cik Pija nak bantu lebih ramai Surirumah dan ibu2 yang tolong support kewangan keluarga..Yela kita hidup di zaman yang semuanya perlukan duit!Yelah memang ada orang cakap "DUIT BUKAN SEGALA-GALANYA" tapi "SEGALA-GALANYA PERLUKAN DUIT"!

Sebab DUIT suami isteri bermasam muka,bergaduh dan boleh sampai ke tahap bercerai berai!Nauzubillah

Sebab DUIT adik beradik bergaduh!

Semua sebab duit!Cik Pija tak mau jadi sebahagian daripada tu!Cik Pija kena ada income sendiri,

Bila ada income sendiri,CikPija boleh bantu orang yang lebih memerlukan,Cik Pija boleh bantu suami,mak ayah dan keluarga Cik Pija.

Cik Pija tak nak bergaduh sebab DUIT!

Cik Pija nak bawak mak ayah Cik Pija p umrah dan haji dengan bonus Shaklee!

Cik Pija nak ada kereta besar (BMW X6 warna merah taw😊)

Cik Pija nak hadiahkan suami bengkel motor.

Semua tu Cik Pija nampak dan boleh dapat hanya dengan bisness SHAKLEE!

Tapi ingat kita bisness perlu niat kerana ALLAH!Jangan sebab duit dan untung semata-mata.

Niat Bisness sebab nak bantu suami,mak ayah,nak bantu kawan-kawan sihat,bantu surirumah yg nak ada income sendiri!

Bisness bukan semata-mata kerana duit,tapi apa nilai tamba yang kita dapat berikan kepada orang ramai!Apa added value yang kita boleh berikan.

Inshallah kalau anda yang nak niat buat apa-apa pun bisness yang penting adalah "NIAT". Baik niat kita inshallah Allah akan jaga kita dan Bisness kita.

Pesan Cik Pija kepada semua,jangan takot untuk memulakan bisness walaupun sekecil jual kuih.Sebab nabi pernah berkata "9/10 rezeki itu datangnya dari Perniagaan".Berniaga itu Sunnah😊

Sekiranya anda berminat nak join team Cik Pija,Cik Pija sangat mengalu-alukan semua.Cik Pija akan cuba bantu sehingga anda semua berjaya menggengam impian dan berjaya mendaki gunug yang tinggi!

Percaya sebelum Berjaya

Salam sayang,
Cik Pija Ohsem
Founder AlHabib Empire


Untuk pengetahuan semua,Cik Pija dulu inilah Si kurus yang sangat tinggi kolestrol dan kini dah jadi pakar untuk Set Kurus.. Cik Pja buat kajian yang lebih mendalam  tentang Kolestrol serta ia dah berjaya menyediakan garis panduan yang lengkap bagi sesiapa sahaja yang ingin kurus dan langsing dan inginkan tubuh badan yang ideal. Jika anda ada ingin kurus, sangat sesuai yam cadangkan untuk jadikan Cik Pija sebagai perunding kesihatan anda.

Link FB : Cik Piza
Whasapp segera 012-545 0500

Salam Sayang,
Solehah Mariyam Sa'ari :)

Saya sangat bencikan Supplement!


Disini Yam nak ceritakan kisah seorang yang sangat bencikan supplement dan bagaimana tetiba ia berubah menjadi cintakan shaklee.. Jom kita ikuti kisah Norsyafiqah Norazman. Lulusan development Economics and Human Resource, Bekas Pelajar Graduan Universiti Islam Antarbangsa Malaysia.

Fiqa dulu seorang yang sangat anti-supplement. Bukan sebab pendapat supplement tu tak bagus. Tapi sebab takut nak telan tablets, capsules or apa-apa yang kena telan tu lah. Kemudian, sangat takut dengan side effects. Masa tu tau kewujudan Shaklee, tapi takde hati nak mengenali.

Lepas umur dah masuk 25, fiqa dah mulai sedar bahawa badan kita sangat perlukan supplement. Tapi masa tu just ambik supplement yang boleh minum je. Takde pil yang telan-telan ni. Fiqa ambik Pati Prune tu.

Sampai lah Fiqa pregnant, still kena paksa ambik. Last2 sepanjang pregnancy, makan pati delima je.

Cukup 10 bulan, on the due date ditakdirkan czer. Disebabkan masa tu dah 3 minggu still lemah & takde perubahan. Luka tak baik lagi, Mak mertua Fiqa pun paksa ambik Shaklee atas cadangan adik bongsu dia lah. Adik Mak mertua tu doctor, so Mak mertua & husband consult dengan dia apa yang fiqa perlu ambik. Dorang pun belikan lah dan  paksa makan. 

Lepas seminggu, fiqa dah boleh jalan & ikut hantar anak pergi klinik untuk checkup sebulan. Yg paling fiqa seronok, susu tiba-tiba ada. 3 minggu susu takde, diaper anak kering kalau fiqa tak bagi susu formula. Lama kelamaan anak Fiqa dah mulai boleh menyusu secara sepenuhnya.

The magic thing about Shaklee is, the tablets sangat senang nak telan. Bertepatan lah dgn formulasi easy to swallow tu. Shaklee tak tipu! Haha 

Masa tu lah Fiqa kenal Shaklee...& terus fall in love. Terus jadi orang yang boleh terima supplement sebaiknya. Tapi terima Shaklee je lah.                        

 Macam Mana Boleh Terlibat dgn Shaklee?

Masa pregnant dulu, morning sickness terlalu teruk. Sampai terdampar kat tempat tidur dan tak buat apa2. Jadi terpaksa lah hantar surat resign 24 hours notice. 

Fiqa seorang yang berdikari dari kecik. Bila hidup bergantung pada husband 100%, Fiqa jadi tak senang, walaupun sebenarnya husband tak berkira pun.

Sepanjang-panjang pregnant tu Fiqa rasa stress sangat. Sebab dah biasa bekerja dan dah biasa ada duit sendiri masuk dalam account bank.

Bertahanlah hati ini sampai lah habis berpantang. Dah habis berpantang tu, berbolak balik hati ni nak cari kerja. Walaupun hakikatnya sebenarnya husband Fiqa pun nak suruh duduk rumah jaga anak. Sebab dia taknak anak dibesarkan dgn tangan orang lain. Yelah, bekas motivator kan. Dia dah jumpa ramai sangat anak bermasalah yang buntu kasih sayang mak ayah. Dia taknak benda sama jadi kat anak dia. Dia tukar kerja untuk ada masa dgn family, now its my turn pulak untuk berkorban jugak.

Kebetulan masa yang sama, dah sampai masa untuk next topup supplement. Fiqa pun carilah Pengedar Shaklee.  Terjumpa lah Shima, Cucu warga empayar iRich. Lepas tanya harga semua. Shima tanya, taknak jadi ahli ke since fiqa pun suka sangat dgn ESP tu. 

Bila difikir balik yang fiqa tengah takde kerja. Tapi hati meronta-ronta nak ada income sendiri. Why not fiqa buka hati untuk online business. Boleh jaga anak kat rumah jugak. Tak perlu hantar pengasuh.

Fiqa pun tanya husband dan.... husband setuju. Kat situ lah fiqa buka big step utk masuk dunia ni. Alhamdulillah.


Di sini lah fiqa sekarang. Fulltime housewife, part timer SID. :)

Untuk pengetahuan semua, Fiqa dulu yang bencikan supplement kini dah jadi pakar untuk permasalahan skin care.. Fiqa buat kajian yang lebih mendalam  tentang permasalahan kulit, jenis dan produk yang bersesuaian. Jika anda ada masalah yang berkaitan kulit sangat sesuai untuk jadkan fiqa sebagai perunding kesihatan anda.


Nama: Norsyafiqah Norazman
Shaklee ID: 1237150
No Tel: 013-387 1296
FB Link: FB Fiqa



Salam Sayang, 
Solehah Mariyam Sa'ari.

Sunday, 19 March 2017

MLM Shaklee PATUH SYARIAH kah?

Assalamualaikum wbt..



Ha.. Yam nak ceritakan kisah yam ni ha. Dulu-dulu, yam ni sangat anti dengan MLM. Yelah takut sangat makan duit haram. itu kisah yam dulu-dulu... 

Sekarang? Hehe.. Yam pulak jadi leader MLM. Pelik kan? MLM di Malaysia sebenarnya disalah ertikan seolah-olah semuanya skim piramid yang menganiaya downline. Itu jugalah pemahaman yam dulu. Kalau jadi upline, boleh duduk relax, sentiasa kaya, kalau jadi downline, sampai bila-bila akan menyumbang kepada upline.

Nak tau macamana yam boleh terjebak dengan shaklee? Yam join Shaklee ni sebab yam suka produknya. yam bermula dengan set hamil. Sangat teruja ketika yam amalkan set hamil. keadaan bertambah sihat, dan cergas ketika hamil.


Lepas tu yam cuba kaji sistem MLM shaklee, alhamdulillah.. MLM Shaklee yang sangat adil. Walaupun upline, tapi kalau malas buat sales, memang tak kemana. Untuk Shaklee, bisnes ini berdasarkan sales. Ada 100 downlines pun kalau sales 0, memang tak dapat apa-apa.

Berbeza dengan sesetengah MLM, kalau register orang, dapat imbuhan,kan? atau kita buat loan banyak-banyak, kemudian buat belian banyak-banyak, terus naik pangkat dan siapa yang dahulu dia sangat untung sebab boleh goyang kaki. Orang bawah akan cari sales.


Sebab tu kita kena tahu apa yang kita buat. Jangan masuk MLM ni sebab tengok orang berbondong-bondong masuk. Lepas tu Cepat sangat kaya! Jangan! itu salah!

Ok, Yam nak cerita panjang-panjang ni, jom semak kriteria MLM patuh syariah yang digariskan oleh Ustaz Zaharuddin. Artikel penuh boleh baca di sini :



1. Harga tinggi dari biasa Produk Shaklee ditawarkan dengan harga yang sangat berpatutan. Contoh paling asas. Multivitamin Shaklee ditawarkan dengan harga RM94.08( include gst) untuk 120biji iaitu RM0.78 sebiji. Malah, harga ahli adalah lebih rendah. Dan jika anda bandingkan dengan produk non MLM diluar multivitamin lagi mahal jika dibandingkan dengan kualiti dan kandungan nutrisi dalam multivitamin shaklee. 

2. Terdapat juga syarikat MLM yang melakukan manipulasi dalam menjual produknya, atau memaksa pembeli untuk menggunakan produknya atau yang dijual adalah barang haram. tetapi dalam shaklee tiada barangan haram malah semuanya mendapat pengiktirafan halal. Dan Tiada paksaan pembelian atau penggunaan.

3. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). Produk Shaklee dikenali lebih 60 tahun sangat berkualiti berasaskan penyelidikan Ahli-ahli Sains, dan doktor-doktor terkemuka. Shaklee ni siap ada landmark study lagi bagi menjamin produknya SELAMAT, BERKESAN dan MESRA ALAM. 



4. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. Tiada penjualan emas dan perak dalam Shaklee.


5. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja. Ya. Ini berlaku secara adil dalam Shaklee. Tanpa usaha, anda tidak mendapat hasil. Jangan harapkan kuantiti anak, tetapi juga perlu menitikberatkan kualiti :)

6. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game). Tiada apa komisen atau bonus yang diberikan sekiranya ahli yang ditaja tidak membuat pembelian. Dia hanya bergelar ahli / downline kita sahaja, tanpa apa-apa hasil yang didapati selagi tiada belian dibuat



7. Setiap ‘upline' atau orang di atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ? 
Dalam Shaklee, leadership bonus hanya layak sehingga ke level 6, tidak lebih dari itu. Coaching, motivasi, pengisian atau apa-apa bentuk bimbingan bagi kumpulan kami adalah melalui FB group dan group Whasapp serta bimbingan kelas secara ofline. Dalam masa yang sama kami saling mengenali downline kami. Ianya sangat Mudah & praktikal

9. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya.Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat. 
"Siapa kerja lebih, dia dapat lebih" Ini adalah sistem dalam Shaklee. Ianya terbukti apabila terdapat downline yang naik pangkat lebih cepat dari upline dan ada juga downline yang menjana pendapatan lebih besar dari upline. Menjadi upline TIDAK menjamin seseorang itu sentiasa kaya, sentiasa untung.



10. Mempersembahkan sistem komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan. Buku manual pemasaran & etika perniagaan dibekalkan bersama starter kit. Setiap yang tertakluk adalah tetap. Jika terdapat tawaran baru yang ditawarkan untuk tempoh tertentu (6 bulan contohnya), pamplet dan surat pekeliling akan dikeluarkan & majlis penjelasan mengenai insentif berkenaan akan diadakan oleh pihak Shaklee. Dan sekarang lagi mudah, shaklee paparkan melalui web Shaklee dan ada perkiraan untuk mata (Unit Volume) bagi setiap bonus.

11. Menstruktur plan pemasaran di antara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkongsian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi Ya. Nisbah perkongsian dan keuntungan dijelaskan dalam manual perniagaan secara jelas.

Ha nampak tak shaklee memilih sistem yang patuh syariah. Bagi yam, dengan  sistem inilah menjadikan shaklee semakin kukuh dan bertahan sehingga sekarang.


Salam Sayang,

Solehah Mariyam Sa'ari :)
Contact Info: 
FB : https://www.facebook.com/solehahmariyam
ID Solehah Mariyam : 961720 
Whatsapp : 013-9020247

Thursday, 16 March 2017

MAK, BONUS SHAKLEE YAM DAH MASUK!



"Mak.. bonus yam bulan ni masuk dah..  bulan ni yam bank in lah yer, nak bagi kat tangan tak dan lagi balik.." ujur ku dalam talian

"Allah, tak pelah.. gunalah duit tu untuk belanja yam, anak-anak.. "

Teringat yam dahulu, masa mula-mula kerja.. gaji RM1300. tolak itu,ini kos hidup di Selangor bukan seperti hidup di kampung.. semua mahal. Kesana-kemari tol. Hanya yam mampu hulurkan RM50 kemudian 100 buat mak ayah. Alhamdulillah.. namun jauh di sudut hati sedih, aku tak mampu bagi banyak untuk mak, ayah..

Ya...memang kita selalu dengar mak,ayah bukan nak duit dari kita tapi kasih sayang... Namun, kehidupan sekarang bagi yam tak cukup hanya dengan kasih sayang,doa,bakti pada mereka.. Yam nak juga mak,ayah merasa hasil titik peluh yam.. sebab dulu mak,ayah bertungkus lumus cari duit nak besarkan yam hingga yam berjaya ke Universiti kemudian yam mendirikan rumahtangga.

oh.. Keluarga yam dulu bukanlah orang senang, yam pernah ikat perut semasa sekolah sebab nak kumpul duit makan nasi ayam gulai.. seronok tengok anak orang kaya makan nasi gulai ayam di kantin. masa universiti yam tak nak susahkan mak,ayah tanggung belajar yam full, yam cuba buat bisness kecil-kecilan sambil ketuk bilik pensyarah dengan muka tebal untuk jual Cd karya ulama' bagi menampung pengajian yam.. hehe yam pun tak nak cerita banyak bab kesusahan yang yam lalui. nanti jadi part tangisan di sini..hihi

Alhamdulillah, Allah takdirkan yam berjumpa dengan biness shaklee, bermula dengan bisness shaklee yam dapat bonus walau pada mulanya 2 angka, tapi yam rasa seronok.. eh sapa nak bg duit free kat kita.kan... :)

Hinggalah  Allah hadiahkan yam bonus 4angka lebih sebulan selepas yam rank up supervisor.. Masa tu yam tekad, aku nak jugak bagi RM1000 untuk mak dan yah.  Yam rasa seronok sangat. yam dapat bagikan mak,ayah rasa hasil titik peluh yam. Seronok sangat apabila gembirakan hati mak,ayah.. Masa tu kira mak dan ayah RM1000.

Tapi kali ni, Seepas Rank Up Coordinator bonus yam mulai mencapai RM6000 lebih setiap bulan yam bagi FULL untuk mak,ayah RM1000 dan hadiahkan supplement tiap-tiap bulan untuk setiap seorang. Allahurobbi, memang sangat berkat kehidupan ni bila gembirakan mak,ayah. Apatah lagi kita berbuat baik pada mereka.. lagi extra Allah balas..

15 haribulan Mac 2017 yam whasapp mak yam, ni Whatsappnya..




sejurus selepas tu yam call, Mak duk bagitahu, buat apalah bagi duit banyak-banyak ni.. Yam gunalah untuk yam dan anak-anak..  nampak sangat mak ayah tak nak susahkan kita.. Yam cakap kat mak.. Yam berjaya dalam shaklee asbab mak,ayah doakan yam sentiasa..
Doa mak,ayah tiada hijab dengan Allah. Doakan untuk faiz, anak-anak yam dan adik beradik sekali :)

Sempat mak akhiri perbualan panjang kami dengan seloroh, moga bulan ini Allah gandakan bonus yam RM12000! hehe


Kita sayang mak,ayah kita kan.. ibaratnya kalau boleh kita tak nak langsung mak ayah berpisah dari kita. Sebab kasih sayang mereka tidak ternilai buat kita. :)

Dan ketahuilah..Allah itu sayang lagi pada kita lebih lagi dari kasih sayang seorang ibu dan anak. Tak terungkap rasanya kasih sayang Allah ni.. Maha suci Allah yang memberikan rezeki yang melimpah ruah untuk yam dan keluarga..Moga sahabat pembaca jua dimurahka n rezeki olehNya.. Amin..

Terima kasih Allah,
Terima kasih Shaklee..


Salam Sayang,
Solehah Mariyam Sa'ari :)
Contact Info:
FB : https://www.facebook.com/solehahmariyam
ID Solehah Mariyam : 961720
Whatsapp : 013-9020247